Korisni saveti za čišćenje životnog prostora 

Korisni saveti za čišćenje životnog prostora 

Kompletno čišćenje životnog prostora može da bude zamoran posao i obaveza koja oduzima suviše vremena i energije. Svakako, želimo da naš stan ili kuća budu čisti, ali i da čišćenje istih obavimo na najefektivniji mogući način. Za tako nešto, biće vam potreban plan čišćenja po prostorijama, a takođe i kvalitetni proizvodi za čišćenje koji čitav proces čine mnogo lakšim i jednostavnijim. Pa, počnimo…

  1. Čišćenje i održavanje dnevnog boravka. Pre nego što počnemo sa čišćenjem dnevne sobe, najpre treba da organizujemo sve stvari koje posedujemo. Sada je možda i pravo vreme da napravite razmeštaj nameštaja i unesete malo novine i svežine u svoj životni prostor. Rešite se svih nepotrebnih stvari ili viškova – kaže se da vam ne trebaju sve one stvari koje niste koristili u poslednje 2 godine. Nešto možete i da poklonite, a nešto, što vam je višak, a funkcionalno je, možete i da prodate. Kada smo to obavili, prelazimo na čišćenje tepiha – usisavanje i pranje tepiha ukoliko je to potrebno. Za tako nešto, možete da se oslonite na kvalitetne proizvode za pranje i čišćenje tepiha koji obećavaju maksimalnu čistoću i svežinu – rešite se i do 100% bakterija! Ukoliko dugo niste održavali tepihe, možda ćete morati da ih odnesete i u tepih servis na čišćenje. Usisajte svaki ćošak vaše dnevne sobe, a ukoliko imate parket ili laminat, prebrišite podove. Na red dolazi i čišćenje i pranje prozora, a ovaj posao možete da olakšate uz neke proverene proizvode koji će staklo držati maksimalno čistim i zaštićenim.
  2. Kupatilo. Čišćenje sanitarija, poput WC šolje, lavaboa, ali i kade i tuš kabine može da zahteva dosta vremena i energije. Na sreću, ovaj posao može da vam olakša pravilan odabir proizvoda za čišćenje sanitarija. Jedan od takvih proizvoda možete da nađete i kod Dubrava Junior. Pored sanitarija, moraćemo da očistimo i pločice kako bismo otklonili prljavštinu, kamenac, pa i buđ. I za ovu namenu možete da koristite neki od proverenih proizvoda koji će vam maksimalno olakšati proces čišćenja pločica u kupatilu. Ne zaboravite da provetravate kupaonicu kako biste sprečili nastanak buđi. 
  1. Kuhinja. Što se kuhinje tiče, takođe je potrebno pranje pločica, ali i podova. Ukoliko posedujete mašinu za pranje posuđa, dobro je operite iznutra. Možete da se pozabavite i sa detaljnijim čišćenjem manjih kuhinjskih aparata. Čišćenje šporeta, kao i mikrotalasne je takođe obavezno. Ne zaboravite da dezinfikujete frižider, kao i da otopite led iz zamrzivača ukoliko isti nije samootapajući. 
  2. Spavaća soba. Usisavanje i brisanje prašine je obavezno, kao i eventualno čišćenje dušeka. Promena posteljine treba da se obavlja na nedeljnom nivou. Organizujte ormare i garderobere – rešite se stvari koje ne koristite ili su dotrajale. Isto pravilo važi i za dečije sobe. 
  3. Špajzevi i podrumi. Špajzeve, podrume i radionice sređujemo na onaj način na koji nam najviše odgovara, odnosno od navedenih prostorija pokušavamo da iskoristimo maksimum, kako prostorno, tako i funkcionalno. 

Nadamo se da vam je naš kratak, a opet sveobuhvatan vodič čišćenja životnog prostora pomogao. I naravno, ne zaboravite da uključite sve članove porodice u proces čišćenja!