Čišćenje i održavanje dnevnog boravka – korak po korak

Čišćenje i održavanje dnevnog boravka – korak po korak

Dnevni boravak, ili dnevna soba – mesto gde najradije boravimo nakon napornog radnog dana. Dnevna soba je mesto gde želimo da provedemo najlepše trenutke sa našom porodicom, prijateljima i najbližima.

Kako bismo ostvarili maksimalan komfor i uživanje u svome domu, pre svega treba da se pozabavimo sa čišćenjem i organizacijom.

Napravili smo vam korak-po-korak vodič za čišćenje i organizaciju dnevnog boravka:

  1. Neka sve stvari imaju svoje mesto. Pre nego što krenemo sa detaljnim čišćenjem ove sobe, važno je da za sve stvari odredimo svoje mesto, kao i da ih tamo držimo kako ne bi dolazilo do gubitka stvari, ili gubitka vremena i nervoze prilikom traženja tih istih stvari. Vratite knjige, časopise, daljinske upravljače i druge predmete na police ili u ormariće. Naravno, ne zaboravite na ključeve – njih nekako najčešće gubimo i tražimo. 
  2. Rešite se viška i nepotrebnih stvari. Kao što smo već naveli u prethodnom članku, veliko čišćenje je idealan period kada možemo da se rešimo nepotrebnih stvari i onih koje nam predstavljaju višak. Bacite, poklonite, prodajte, ili donirajte stvari koje više ne koristite kako bi se smanjio nered.
  3. Čišćenje podova. Usisajte tepihe, prostirke i podove kako biste uklonili prašinu, mrlje i mrvice. Obrišite podove prema vrsti materijala (drvo, laminat, pločice) kako biste uklonili prljavštinu i osvežili prostor. U tome mogu da vam pomognu visokofunkcionalni proizvodi za čišćenje i održavanje podova. Ukoliko dugo niste održavali tepihe, možda ćete morati da ih odnesete i u tepih servis na čišćenje.
  4. Stolovi i police. Prebrišite sve površine (stolove, police, TV sto) vlažnom krpom ili mikrofiber krpom kako biste uklonili prašinu. Prašina se uvek najbolje uklanja mokrom krpom, a ne suvom, jer ćete suvom krpom samo dodatno raspršiti prašinu po čitavoj prostoriji. 
  5. Staklene površine i prozori. Za najjednostavnije čišćenje staklenih površina i prozora, preporučujemo da isprobate ovaj proizvod.
  6. Tkanina i koža. Prebrišite tkaninu i kožu vlažnom krpom ili usisivačem kako biste uklonili prašinu i mrlje. Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje u skladu sa materijalom nameštaja.

Dekoracija. Odaberite omiljene dekorativne predmete koji se uklapaju u vaš životni prostor. Radije se opredelite za manje dekorativnih predmeta ukoliko želite da održavate vaš životni prostor na jednostavniji način.

Za kraj – ne zaboravite da zajedno sa svojim članovima porodice napravite rutinu održavanja dnevnog boravka. Neka svako dobije određeno zaduženje i vaša dnevna soba će uvek biti besprekorno čista i uredna!